عالی قاپو اصفهان،عالی قاپو ملبورن،عالی قاپو در اصفهان،عالی قاپو قزوین
یکی از عمارت های زیبا واقع در نقش جهان نما عمارت عالی قاپو است.جالب است بدانید که کاخ یا عمارت عالی قاپو در غرب میدان نقش جهان و روبه روی مسجد شیخ لطف الله در مرکز شهر اصفهان قرار گرفته است.لازم یه ذکر استکه این کاخ به عنوان یکی از با اهمیت ترین شاهکارهای معماری اوائل قرن یازدهم هجری است و از شهرتی جهانی برخوردار است.قابل ذکر است که عمارت عالی قاپو در سال 1054 قمری ساخته شده و بانی آن شاه عباس اول صفوی میباشد.التبه شاه صفوی، سفیران و شخصیتهای عالیقدررا در اینکاخ بهحضور میپذیرفته است.
جالب است بدانید که عالی قاپو دارای 6 طبقه است که هر طبقه آن تزئینات خاصی دارد در طبقه همکف 2 تالار وجود دارد که در آن روزگار به امور اداری و دیوانیاختصاص داشت، البته در طبقه سوم ایوان بزرگی است که بر 18 ستون بلند و رفیع استوار است و در وسط این ایوان حوض زیبایی از مرمر وجود دارد.لازم به ذکر است که به طور کلی عمارت عالى قاپو از دو قسمت متمایز تشکیل شده است؛ قسمت جلویى و مدخل عمارت و ساختمان اصلى کاخ.البته قسمت جلویى ساختمان از ساختمان اصلى جلوتر است و ورودی وسیع عمارت در همین بخش واقع است. لازم به ذکر است که مدخل داراى تاق جناغى است و دردو طبقه طرفین آن درها و تاقنماهاى کوچکترى می باشد.
قابل توجه است که بالاى مدخل ایوانى هست که از 3 جهت باز است و اتاق چوبى دارد. البته در زمانهاى گذشته به هنگام ضرورت پیرامون ایوان را باپرده مىپوشانیدهاند.البته حوضى با لبه هاى مرمرین در وسط ایوان قرار دارد که فواره هایى دارد ؛ کف حوض را از مس ساختهاند. از نوشته هاى جهانگردانى چون تارونیهو شاردن چنین بر می آید که در گذشته دور، دیوار انتهاى ایوان و سطوح ستونها آینه کارى بوده است.بدنیست بدانید که بناى این ایوان یا به عبارت دیگر تالار بر اساس کتاب قصص الخاقانى در سال 1053 هجرى قمرى آغاز شده در مدتى بسیار کوتاه به اتمام رسیده است.
بهتر است بدانید که در قسمتهای از کاخ شکل انواع جام و صراحی در دیوار تعبییه شده است که این اشکال علاوه بر نمایش زیبایی و خلاقیت و ابتکار هنرمندان گچکار برای این بوده است که انعکاس حاصل از نغمههای نوازندگان به وسیله این اشکال گرفته شود و صداها طبیعی و بدون انعکاس صوت به گوش برسند.
لازم به ذکر است که به طورکلی بنای عالی قاپو به عنوان یک بنای تشریفاتی خوش ساخت و زیبا دستاورد دیگری از هنر معماری دوران صفویه می باشد.جالب است بدانید که با آنکه بعد از دوره صفویه به تزئینات بناها خسارات جبران ناپذیری وارد شده ولی هنوز شاهکارهایی از گچبریها و نقاشیهای عهد صفویه رادر بر دارد و بازدیدکنندگان را به تحسین وا میدارد. این کاخ زیبا را در سفر به اصفهان حتما ببینید.
مطالب مرتبط:
سی و سه پل
پل خواجو
تاریخچه مسجد شیخ لطف الله
:: بازدید از این مطلب : 671
|
امتیاز مطلب : 7
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2